söndag 23 april 2017

23 april 2017

Idag är söndag och datumen är 23 april 2017.
Från Island är inga stora nyheter denna dag, annat än att alla väntar på att vårvärmen ska komma.
En stor personlighet på Island föddes denna dag, Halldor Kilian Laxness, nobelpristagare i litteratur 1955. Han föddes år 1902 och dog 1998.
Senaste torsdag firade vi den första sommardagen, en tradition som är kanske tusen år gammal. Nuförtiden firas den alltid den tredje torsdagen i varje månad.
Förr i världen delade man in året i sommar och vinter. Ännu idag räknas t.ex. hästars ålder i antal vintrar. Man säger t.ex. att hästen är fyra vintrar gammal.
Någon sommar kom inte på torsdagen, den 20 april. I stället har vi ännu nattfrost och igår kväll fick vi ett tunt snötäcke på marken. Snön låg kvar ännu i morse och bilden här intill visar soluppgången med vitt på marken.

Datumet 23 april finns i mitt minne som datum för Tjernobyl kärnkraftsolyckan. Året var 1986. För 31 år sedan. Vi fick inget veta förrän flera dagar senare, runt Valborgshelgen.

För min personliga del har jag en vecka kvar på min arbetsplats sedan nästan 20 år tillbaka i tiden. Då lämnar jag den och ger mig ut i "den djupa bassängen" som islänningarna säger (isl.: djúpa laugin). Det betyder bildligt talar att en sorts ovissa väntar och att man får försöka bärga sig och simma i land.
Jag ska börja guida och leva på en arbetspension från Finland.
Ska berätta senare hur det går.

23.4.2017
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar